Konrad Budzyk, autor bloga blendman.pl, pokazuje nam w
książce Hummusy i pasty – 76 inspirujących przepisów. Autor jest weganinem od 5
lat, lżejszym o 50 kg:).
Podoba mi się to, że nie próbuje wszystkich na świecie przekonać do
zrezygnowania z produktów odzwierzęcych. Twierdzi, że kuchnia wegańska może się
świetnie komponować i urozmaicić jedzenie każdego mięsożercy. Sam o sobie mówi,
że jest człowiekiem mieszanką. Lubi łączyć, przetwarzać, kreować, wymyślać czyli mieszać w kuchni.
Krótko – co znajdziemy w książce. We wstępie dowiemy
się co to właściwie jest hummus, skąd
pochodzi dlaczego jest zdrowy. Ponadto autor podpowiada jak gotować strączki,
oraz jakich używać przypraw. Rozdział I – to przepisy na hummus. Ten klasyczny,
ale też z pieczonym burakiem, chrzanowy czy groszkowo - miętowy. Rozdział II – to
pasty, np. z czarnej fasoli, pieczonego kalafiora czy ze szpinaku. W rozdziale
III zapoznamy się z wegańskim pasztetem, m.in. sojowym, fasolowo – gryczanym czy
z białych warzyw. Na koniec poznamy przepis na sos słodko – kwaśny, masło
roślinne, majonez spod wody z ciecierzycy i majonez sojowy. Co ciekawe pod
każdym z przepisów podane są informacje ile kalorii, białka, tłuszczy, węglowodanów
i błonnika zawarte jest w 100 g.
Książka jest fajnie wydana, kolorowa z przejrzystymi
przepisami. Polecam ją oczywiście weganom, ale także przeciętnemu Kowalskiemu,
który chce trochę urozmaicić swoje codzienne menu czymś nowym, a do tego
smacznym. Książka przyda się niewątpliwie także tym, którzy chcą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów:).
Bruksenka
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz