tytuł


Recenzje młodzieżowe - bo młodzież też lubi czytać!

piątek, 20 listopada 2020

"Siła przeznaczenia" - Agnieszka Stec - Kotasińska - recenzja

 

Książka Agnieszki Stec-Kotasińskiej pt. ,,Siła przeznaczenia" opowiada historię dwóch przyjaciółek Natalii i Marceliny. Za dziecka nierozłączne, mieszkające zaledwie kilka metrów od siebie, tracą kontakt po rozpoczęciu dorosłego życia.

Marcelina poświęca się mężowi i zakładaniu rodziny, natomiast Natalia po zawodzie miłosnym postanawia skupić się na sobie i swojej karierze. Pewnego lata jednak obie przyjaciółki postanawiają spędzić razem trochę czasu w urokliwym rodzinnym miasteczku razem z ciotką która była ich opiekunką za dziecka. Dziewczyny jeszcze nie wiedzą jakie niespodzianki przyszykuje im los i jak wiele te wakacje będą mogły zmienić w ich życiach.

Książka ,,Siła przeznaczenia" to urocza i lekka powieść która na pewno spodoba się wszystkim fanom powoli rozwijającej się historii, rozbudowanych postaci bohaterów i klimatycznych książek, które w jednym momencie przenoszą czytelnika do spokojnego angielskiego miasteczka. Książka bardzo mi się podobała i na pewno jeszcze do niej wrócę.

Maghical, 17 lat

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Replika. 

"Dolina" - Bernard Minier - recenzja

 

Książka ,,Dolina” Bernarda Miniera to już szósta, ale pierwsza czytana przeze mnie, powieść o przygodach Martina Servaza, tymczasowo zawieszonego pracownika komendy w Taluzie.

Akcja dzieje się w tytułowej dolinie. Główny bohater zjawia się tam po dostaniu tajemniczego telefonu od zaginionej 8 lat temu Marienne. Niedługo po przyjeździe dowiaduje się o popełnionym nad wodospadem strasznym morderstwie. Pierwszy trop wskazuje na to, że zamieszane jest w to pobliskie opactwo.

Czy to rzeczywiście prawda, a może sprawa jest dużo bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać?

Po krótkim czasie w dolinie dochodzi do kolejnego wstrząsającego wydarzenia, osypuje się fragment góry, tym samym odłączając całe miasteczko od świata. Wszystkie niewyjaśnione zdarzenia sprzyjają niespokojnym nastrojom mieszkańców doliny.

Teraz czas na trochę subiektywnej opinii. Po przeczytaniu książki miałam mieszane uczucia. Przez pierwsze 300 stron akcja mocno się ciągnęła, dopiero później zaskoczyła kompletnie niespodziewanym zakończeniem. Nie przypadł mi do gustu także styl pisania autora. Dosyć szczegółowe opisy morderstw też mogą odstraszyć część czytelników. Jednak niewątpliwym plusem są wplatane refleksje na temat obecnego francuskiego społeczeństwa.

Podsumowując, nie polecam czytać tej pozycji poza serią, gdyż wiele wątków się pokrywa, a nie zostają one wytłumaczone czytelnikowi. Jednak możliwe, że fanom kryminałów (do których ja niestety nie należę) książka ta przypadnie do gustu.

Rudawydra, 15 lat


Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Rebis.

środa, 21 października 2020

„Wstęga Möbiusa” - Roman Konik -recenzja

 

Adrian, główny bohater książki Romana Konika pt. „Wstęga Möbiusa”, jest osobą o nieprzeciętnej inteligencji i genialnej pamięci. Jest on doskonałym strategiem.

Jego życie nie jest jednak łatwe, gdyż cierpi na autyzm i musi codziennie zmagać się z chorobą. Mieszka w podziemnej rezydencji, odpowiednio przystosowanej do jego potrzeb. Ma ustalony tryb dnia, którego ściśle przestrzega. Codziennie je to samo i ubiera się w identyczne zestawy ubrań.

Nie pragnie takich dóbr jak pieniądze czy sława. On chce mieć kontrole i władzę nad miastem. Zaczyna działać w świecie przestępczym. Zatrudnia i opłaca własnych ochroniarzy, przekupią lub szantażuje ludzi zajmujących wysokie stanowiska oraz zbiera od nich informacje. Jego podziemne imperium coraz bardziej się rozrasta.

Autor dobrze opisał osobowość Adriana, dotkniętego chorobą. Książka miejscami jest zbyt drastyczna. Główny bohater nie przejmuje się innymi osobami, brak mu empatii. Brutalnie traktuje swoich przeciwników. Pała min rządza władzy.

Osobiście książka mi się nie podobała, gdyż epatowała przemocą, agresją i brakiem sensu życia. To nie moje klimaty.

Lynx, 17 lat


Książka ukazałą się nakładem Wydawnictwa Replika.

wtorek, 13 października 2020

"Leniwe wieczory, burzliwe poranki" - Alina Białowąs - recenzja

 

„Leniwe wieczory, burzliwe poranki” to świetna komedia romantyczna, która równocześnie czytelnika bawi i wzrusza, zachęca do zastanowienia się nad swoją postawą wobec ukochanych, najbliższych osób i nad swoimi oczekiwaniami wobec nich.

Główną bohaterką książki jest pięćdziesięciopięcioletnia Ewelina – kobieta bardzo wybuchowa, nerwowa, uparta, w okamgnieniu wpadająca w konflikty z wszystkimi osobami wokół. Gdy jej mąż, Radek, wyjeżdża bez zapowiedzi do Japonii, Ewelina początkowo czuje ogromny gniew, ale jednocześnie jest przekonana, że będzie jej teraz bardzo dobrze: nie będzie musiała po nim sprzątać, wysłuchiwać jego narzekań ani się do niego dostosowywać. Bardzo szybko zaczyna jej jednak doskwierać samotność, którą dodatkowo pogłębia to, że jej rozwiedzieni rodzice skupieni są głównie na swoich nowych partnerach, a jedyny syn, Igor, wyjechał do Francji, gdzie poznał miłość swojego życia, Yvonne.

Ewelina na zmianę wpada w gniew na męża i smutek z powodu jego utraty. Pragnie jechać do ukochanego albo chociaż do niego napisać, ale duma i nieumiejętność mówienia o swoich uczuciach ją przed tym powstrzymują. W tej trudnej sytuacji pomagają jej mama i jej partner, Gwidon, koleżanki z pracy i… kot.

Alina Białowąs, interesująca się psychiką kobiecą, stworzyła barwną, niebanalną postać. Śledzenie jej losów będzie doskonałym sposobem na umilenie sobie zimnych, jesiennych wieczorów. Polecam. Nie zawiedziecie się:)

 

Włóczykij, 16 lat


Książka ukazała się nakłądem Wydawnictwa Replika. 

środa, 23 września 2020

„Rozmowy z dziećmi. Kazania niecodzienne” - Józef Tischner - recenzja

 

"Ksiądz Józef: Słuchaj, Marta, a czy ten twój miś rozumie coś? Uczysz go?
Marta: Tak. On umie nawet chodzić.
Ksiądz Józef: A o Panu Jezusie go uczysz?
Marta: Uczę.
Ksiądz Józef: Więc mu powiedz, że Pan Jezus umarł za wszystkich. Nawet za misie umarł, żeby misie miały życie wieczne. I misie, i Marty, i Tomki, i w ogóle wszyscy”.

„Rozmowy z dziećmi. Kazania niecodzienne” to wyjątkowe dzieło, w którym po raz pierwszy spisano wszystkie skierowane do dzieci kazania, jakie udało się odzyskać z nagrań, księdza Józefa Tischnera – prezbitera, intelektualisty, wybitnego filozofa, profesora Papieskiej Akademii Teologicznej. Książka zawiera też kilka jego opowiadań o wyprawach odbywanych z siostrą i siostrzeńcami do lasu, młyna czy nad strumień. Na pierwszych stronach opisano początki nauk „księdza z misiem” w kościele Świętego Marka w Krakowie i ich przebieg.

Choć od śmierci księdza Tischnera minęło dwadzieścia lat, to wciąż wiele osób doskonale pamięta jego i jego genialne kazania dla przedszkolaków – jako pierwszy bowiem nie tylko mówił do dzieci, ale też rozmawiał z nimi, zadawał im pytania. Choć był człowiekiem doskonale wykształconym, potrafił prawdy wiary i trudne zagadnienia wytłumaczyć prostym, przystępnym językiem. Dlatego też świetnie dogadywał się z dziećmi i w zrozumiały dla nich sposób wyjaśniał im, czym jest zbawienie, jak ważne są przyjaźń i umiejętność przebaczania. Lektura dzieciom przekazuje ważne, chrześcijańskie wartości. Z kolei dla rodziców stanowi pomoc w odpowiadaniu na trudne pytania stawiane przez ich pociechy i tłumaczeniu im tematów religijnych. Dodatkowo atrakcyjność książki zwiększają duża czcionka i liczne zdjęcia.

„Rozmowy z dziećmi…” to idealna pozycja na wspólne, rodzinne czytanie.

 

Włóczykij, 16 lat

 

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.


wtorek, 21 kwietnia 2020

„Podstęp”- Maria Adolfsson - recenzja


 „Pierwsze 24-godziny są z reguły potrzebne, aby wskazać 90% (…) sprawców, trzy doby (…), aby wskazać tych nieco bardziej przebiegłych”. Z każdym kolejnym dniem szansa na schwytanie mordercy spada.
               
Komisarz Karen Eiken Hornby odsypia po sobotnim festiwalu ostryg, gdy budzi ją telefon od naczelnika doggerlandzkiej policji. Dzień wcześniej sporo wypiła i teraz powoli zaczyna do niej docierać z jaką sprawą dzwoni przełożony. Ma poprowadzić dochodzenie w sprawie morderstwa Susanne Smeed, byłej żony jej aroganckiego szefa, którego zawieszona na czas śledztwa.
               
Karen rozpoczyna dochodzenie. Rozmawia z osobami, które znały denatkę, próbuje odkryć motyw, dlaczego ktoś zabił Susanne. W toku śledztwa Karen dowiaduje się, że nie była ona osobą powszechnie lubianą. Zagłębia się także w przeszłość Susanne, w czasy przed 50-laty, gdy jako małe dziecko mieszkała w hipisowskiej komunie.
               
Ciągły brak wyraźnego motywu i śladów mordercy w domu zmarłej sprawia, że śledztwo staje na mieliźnie. Czy mordercą okaże się zwykły złodziej, który zabił Susanne i wyszedł nie zostawiając śladów czy może Karen miała rację dokopując się do informacji z przeszłości i sprawa jest bardziej skomplikowana?

W kryminale szwedzka pisarka Maria Adolfsson dobrze ucharakteryzowała swoich bohaterów. Są to ludzie z krwi i kości. Liczne postaci i dużo wątków jakie wprowadziła, sprawiają jednak, że miejscami można się pogubić. Opisy i ciągnące się dochodzenie z początku spowalniają akcję, jednakże pod koniec książka trzyma w napięciu. Autorka uzyskała efekt realizmu życia.  Polecam „Podstęp” miłośnikom kryminałów, którzy lubią zawiłą akcję i policyjne dochodzenia.
Lynx, 16 lat

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa W.A.B.

środa, 29 stycznia 2020

„Bezwład” - Jessica Barry - recenzja


Bezwład to debiutancka powieść Jassiki Barry.

Główną bohaterkę poznajemy, gdy cudem ratuje się z katastrofy lotniczej. Allison leciała dwuosobowym samolotem, który rozbił się nad Górami Skalistymi. Pilot ginie na miejscu. Allison zostaje sama wśród otaczających ją gór, z mizernymi zapasami jedzenia i wody oraz krwawiącą raną na nodze. Wie tylko, że musi uciekać.

O przeszłości Ally dowiadujemy się w retrospekcjach. Wychowała się w Mine - małym miasteczku, gdzie wszyscy dobrze się znają. Skończyła szkołę i studia. Przed nią rozpościerało się wiele możliwości, świetlana kariera. Los inaczej jednak pokierował jej ścieżkami.

W trakcie, gdy Ally walczy o przetrwanie w srogich warunkach górskich, jej matka dowiaduje się o wypadku. Maggi nie chce przyjąć do wiadomości, że jej córka nie żyje. Tłumaczy się faktem, że jeszcze nie znaleziono jej ciała. Próbuje za wszelką cenę odkryć, co Allison właściwie robiła w tym samolocie. Po śmierci ojca, Ally zerwała kontakt z matką. Maggi dowiaduje się nowych rzeczy o córce i zastanawia się czy to ta sama osoba, którą znała i którą wychowała.

Czy demony przeszłości dopadną Allison? 
Czy zdoła uratować siebie i swoją matkę? 
Przed czym lub kim właściwie Ally ucieka?

Książka trzyma w napięciu do samego końca. Serdecznie polecam ją wszystkim miłośnikom thrillerów i podwyższonej adrenaliny.

  Lynx, 16 lat

Książka ukazałą się nakladem Wydawnictwa Rebis.

piątek, 10 stycznia 2020

"Wspominając Kurta Cobaina. Biografia lidera Nirvany" - Danny Goldberg - recenzja

Dla pokolenia przełomu lat 80 - tych i 90 - tych ubiegłego wieku muzyka Nirvany była symbolem dorastania i młodzieńczego buntu. Grupa zdobyła światową sławę w 1991 r. po wydaniu studyjnego albumu "Nevermind” i w ten sposób przeszła do historii jako jeden z najważniejszych zespołów nowego gatunku muzyki rockowej - grunge. 

Samobójcza śmierć lidera, gitarzysty, kompozytora, charyzmatycznego Kurta Cobeina, 25 lat temu, spowodowała, że wokół zespołu narosło wiele legend i opowieści. Także i dzisiaj nie brakuje miłośników tej niepowtarzalnej muzyki, dlatego fanów Kurta Cobeina powinna zainteresować książka autorstwa Danny’ego Goldberga.

Okładka książki Wspominając Kurta Cobaina. Biografia lidera NirvanyAutor biografii lidera Nirvany to znany w kręgach show businessu menedżer muzyczny, który towarzyszył zespołowi prawie od początku jego kariery artystycznej. Podczas wielu wspólnych godzin spędzonych podczas koncertów czy podróży miał możliwość dokładnego poznania charakteru i osobowości Kurta Cobaina. W swojej książce przedstawia on postać Cobaina w oparciu o własne wspomnienia oraz relacje najbliższych członków rodziny i przyjaciół z zespołu. W ten sposób powstał obraz frontmana zespołu jako człowieka obdarzonego dużą wrażliwością na świat i twórczą kreatywnością. W książce znajdziemy również wiele informacji i ciekawostek dotyczących spraw związanych z codziennym funkcjonowaniem zespołu.

Jaki wpływ na życie i twórczość Cobeina wywierała telewizja muzyczna MTV? Jakie korzyści finansowe przyniósł zespołowi album „Nevermind”? 
Jaka była historia powstania teledysku do kultowego już utworu „Smells like teen spirit”? 
Czy można było połączyć niezależność muzyczną zespołu z odniesionymi sukcesami artystycznymi? 
Skąd brały się stany depresyjne muzyka i gdzie szukał wtedy ich rozwiązania? 

Na te i inne pytania można znaleźć odpowiedź po przeczytaniu biografii artysty. Są one o tyle istotne, że pozwalają jeszcze lepiej zrozumieć fenomen tego kultowego zespołu i legendę jego lidera. Muzyka, który łączył w sobie wrażliwość artystyczną, niebanalne poczucie humoru i niestety nieobliczalne stany depresyjne.

Biografia jest interesującym uzupełnieniem i podsumowaniem różnych dotychczasowych książek na temat Kurta Cobaina. To pozycja obowiązkowa dla każdego fana zespołu, a dla osób, które jeszcze nie zapoznały się z twórczością Nirvany może stać się inspiracją do nowych muzycznych poszukiwań. Nie da się bowiem zrozumieć wyjątkowej i niepowtarzalnej muzyki zespołu bez znajomości poplątanych losów jego wokalisty. 

Sir Lancelot


Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak Horyzont.

wtorek, 7 stycznia 2020

"Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi: dla nastolatek" - Donna Dale Carnegie - recenzja


Dale Carnegie to amerykański autor treningów i poradników z zakresu psychologii, któremu sławę przyniosła książka „Jak zdobyć przyjaciół i zjednać sobie ludzi”, przetłumaczona na niemal wszystkie języki świata. Po latach jego córka Donna, pragnąc kontynuować pracę ojca, stworzyła podobny poradnik skierowany specjalnie dla nastolatek.


Czytanie było ogromną przyjemnością, gdyż jest  on napisany w jasny, konkretny sposób. Dzięki niemu uświadomiłam sobie, na jak wiele rzeczy w swoim zachowaniu nie zwracałam uwagi, a które przez otoczenie mogły być źle odbierane, i które powinnam poprawić. Autorka pokazuje, jak codzienne błędy, wynikające ze stresu czy zmęczenia, zamienić na konstruktywne postępowanie, które sprawi, że nasze relacje z innymi staną się o wiele lepsze niż do tej pory.


Publikacja składa się z ośmiu rozdziałów, których tytuły są kwintesencją zawartych w niej porad: „”Nie krytykuj, nie potępiaj i nie pouczaj”, „Wielki sekret kontaktów z ludźmi”, „Sztuka przekonywania”… Każdy zawiera wstęp do tematu, doświadczenia z nim związane opisane przez mieszkające w różnych częściach Stanów Zjednoczonych dziewczyny, test dotyczący zachowania się w określonych sytuacjach, praktyczne porady, autorefleksję i kilku zdaniowe podsumowanie. Pozwala to na, rzeczywiście, owocne przemyślenie danego problemu i opracowanie sposobu radzenia sobie z nim. Autorka udowadnia, że sztuka dogadywania się z ludźmi, której można się nauczyć, jest w życiu ważniejsza niż znakomite wykształcenie czy świetny wygląd. Dodatkowo na końcu książki zamieszczone jest osiem zdań, z których każde zawiera morał wynikający z danego działu.

Uważam, że to pozycja, po którą powinna sięgnąć każda młoda dziewczyna. Zwraca ona uwagę na to, o czym często zapominamy w codziennym zabieganiu. Daje też jasne wytyczne, jak opanować emocje w trudnych sytuacjach, jak odnaleźć się w nowej szkole, jak nie dopuścić do konfliktu z rodzicami, chłopakiem czy przyjaciółką. Jest bardzo przydatna dla każdej nastolatki, próbującej poradzić sobie z wieloma problemami i nowymi sytuacjami.

Włóczykij, 16 lat

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Studio EMKA. 

piątek, 13 grudnia 2019

„Mądrość człowieka gór” - Józef Tischner - recenzja

Mądrość człowieka gór - Józef Tischner  | okładkaKsiądz Józef Tischner - polski filozof i publicysta, wywodził się z Podhala. Od 1980 r. był duszpasterzem Związku Podhalańskiego. Kochał góry, a przede wszystkim ludzi tam mieszkających, ich kulturę i obyczaje. Było to dla niego inspiracją do wielu rozważań filozoficznych.

Książka „Mądrość człowieka gór” składa się z 25 odrębnych rozdziałów ugrupowanych według czterech pór roku. Są to wyimki z kazań ks. Tischnera wygłaszanych na różne okazje, jego felietonów czy wstępów do książek.

Autor koncentruje się głównie na człowieku. Rozmyśla nad jego naturą, nad trudnościami w drodze do odnalezienia siebie, zastanawia się nad różnicą pomiędzy honorem, a godnością oraz mówi o wyborach, przed którymi nikt się nie uchroni. Porusza tematy patriotyzmu, wspólnoty i jedności Polaków. Uwypukla, że ważne jest zachowywanie i pielęgnowanie kultury oraz tradycji. „Kultura jest zwierciadłem, w którym człowiek ogląda prawdę o sobie. Gdy pęka zwierciadło, człowiek nie wie już, kim jest”.

Autor zachęca nas także do szukania Boga, życia w wolności oraz miłości do bliźnich. Rozważa tajemnicę choroby, dlaczego Bóg, skoro jest dobry i miłosierny dopuszcza do nas cierpienie? W książce zawartych jest wiele życiowych rad oraz wskazówek, jak wzrastać w wierze.

Czytając „Mądrość człowieka gór” możemy zaczerpnąć informacje jak wyglądało życie na Podhalu. Tischner używa gwary, co nadaje książce wyjątkowy klimat, jednakże  dla zwykłego czytelnika może być trudne w odbiorze i niezrozumiałe.

Dużym atutem są zdjęcia pomiędzy poszczególnymi rozdziałami, ukazujące piękno przyrody o każdej porze roku. Na marginesach uwypuklone są także najważniejsze sentencje, do których można powrócić w każdej chwili.

Książka ta, nie jest jedną z tych łatwych i lekkich lektur. Skłania do refleksji i rozmyślań. Chociaż autor kierował ją przede wszystkim do „ludzi gór”, każdy może zaczerpnąć z jej mądrości.


Lynx, lat 16

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak. 

piątek, 6 grudnia 2019

"Basia do słuchania" - Zofia Stanecka, Marianna Oklejak - recenzja


Okładka książki Basia do słuchania„Basia do słuchania” to tytuł kolejnej z książek Zofii Staneckiej z dobrze nam znanej serii o przygodach małej bohaterki. Książka wydana została w 2019 roku, więc jest stosunkowo nowa. Dotychczas w serii ukazało się wiele innych tytułów skierowanych do dzieci szczególnie z grupy wiekowej samej Basi. Dzięki temu przygody rówieśniczki mogą być wykorzystywane do poznawania świata i jego funkcjonowania.
                
Książka napisana jest prostym, zrozumiałym dla dzieci językiem. Autorka nie używa skomplikowanych zdań. Są one jasne i odpowiednie do czytania przez najmłodszych. Słownictwo jest dosyć zróżnicowane, gdyż momentami w tekście pojawiają się wyrazy z zakresu trudniejszych, których przeciętne dziecko może nie zrozumieć, aczkolwiek są to naprawdę nieliczne przypadki i książkę mimo tego wciąż łatwo się czyta. Ułatwia to stosunkowo duża czcionka oraz rozmieszczenie tekstu na stronach. 

Jedenaście wyjątkowych opowiadań o różnorodnej tematyce ozdabiają znakomite ilustracje autorstwa Marianny Oklejak. Obrazki wykonane są chaotycznym, jednakże dzięki temu oryginalnym na swój sposób i przyjemnym do oglądania, stylem. Każda strona została starannie przyozdobiona w ilustrację, co czyni ten egzemplarz „Basi” bajkowym, kolorowym i dodaje mu zachęcającego dla dzieci wyglądu.
                
Główna bohaterka książki przeżywa przygody adekwatne do swojego wieku. Pod wieloma względami Basia jest niewyróżniającą się pięcioletnią dziewczynką, aczkolwiek jak na przedszkolaka jest nieprzeciętnie inteligentna. Basia posługuje się językiem, którego jeszcze nie dane mi było słyszeć u żadnego dziecka w jej wieku, potrafi również pomagać przy pracach wymagających ostrożności i odrobiny doświadczenia, na przykład przy ucieraniu sera korzystając z tarki, przygotowuje sobie sama śniadanie czy też pakuje się na wyjazd. Mimo tych "odskoków od rzeczywistości" Basia nadal pozostaje pięciolatką z zachowaniem i problemami typowymi dla tego wieku. Ma wybuchowy charakter, szybko się gniewa, kłóci się z rodzeństwem, ale też z nim bawi, podobnie jak z najlepszą przyjaciółką, opiekunką i zwierzętami. Basia jest ciekawa świata i jej odkrycia, czyli elementy świata rzeczywistego odsłaniane dzieciom przez autorkę książki, pozwalają zrozumieć małym czytelnikom wiele aspektów z życia codziennego.
                
Tytuł książki nie został nadany bez powodu. Dołączona jest do niej płyta z audiobookiem czytanym przez Marię Seweryn. Dzięki temu dzieci będą mogły poznawać świat razem z Basią nawet kiedy same nie potrafią jeszcze dobrze składać liter, lub rodzice są zbyt zajęci, by poczytać swojej pociesze.
                
„Basia do słuchania” podobnie jak inne „Basie” jest książką idealną dla dzieci, które rozpoczynają dopiero swoją przygodę z literaturą. Jest to doskonały pomysł na prezent urodzinowy, świąteczny, lub bez okazji, a opowiadania stworzone są do czytania, lub też słuchania na dobranoc. Wprawdzie dosyć krótkie, lecz z morałem i każde jest inne i na swój sposób wyjątkowe.           
                              
                                                                                                                                                             Fiodor

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Egmont. 

czwartek, 5 grudnia 2019

" PS kocham Cię na zawsze" - Cecelia Ahern - recenzja


Okładka książki PS Kocham Cię na zawsze
Cecelia Ahern to irlandzka bestsellerowa autorka powieści obyczajowych. Jej debiutancka książka "PS Kocham Cię" odbiła się szerokim echem w kręgach literackich.

Książka pt. "PS Kocham cię na zawsze" to kontynuacja jej pierwszej powieści. Opowiada o kobiecie imieniem Holly. Holly zmaga się z wieloma myślami, które nachodzą ją mimo upływających lat po stracie męża. Kobieta stara się za wszelką cenę zacząć życie na nowo, w czym pomaga jej obecny partner Gabriel oraz siostra Ciara. Gdy siostra przekonuje Holly do nagrania podcastu o utracie bliskich osób jej życie odwraca się o 180 stopni. Kobieta zaczyna być popularna wśród grona osób zmagających się z utratą bliskich, a także zostaje zaproszona do pomocy przy klubie o intrygującej nazwie "PS Kocham Cię". 

Czy Holly da rady zapomnieć o przeszłości i co skrywa tajemniczy klub?

"PS Kocham cię na zawsze" opisuje piękną historię zmagania się z myślami po stracie ukochanej osoby i o tym jak ułożyć sobie życie na nowo. Książka bardzo mnie poruszyła ponieważ dotyka ona zarówno problemu straty bliskiej osoby, w tym żałoby, jak też zmagania się z chorobą i możliwością zostawienia bliskich bez nikogo. 

Książkę polecam zwłaszcza osobom które lubią zarówno romanse jak też i książki o poważniejszych tematach takich jak choroba czy śmierci. Oczywiście zachęcam też do przeczytania najpierw pierwszej części aby lepiej poznać historię tych bohaterów.

Maghical, 16 lat

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Akurat.