"Francuski szef kuchni" to książka napisana
przez sławną, francuską kucharkę Julię Child, na podstawie kultowego
telewizyjnego show. Osobom, które interesują się kuchnią, autorki przedstawiać nie trzeba, a wszystkim pozostałym powiem, iż jest niekwestionowanym autorytetem w świecie kulinarnym. Jej inne książki, to "Gotuj z Julią" i "Moje życie we Francji".
"Francuski szef kuchni" to niezwykła książka kucharska, zbiór
wielu nietypowych przepisów pozwalających lepiej zapoznać się ze smaczną,
francuską kuchnią i jej oryginalnymi potrawami.
Została napisana bardzo
dokładnie, wszystkie sposoby przyrządzania dań są czytelne i łatwe do
zrozumienia, a do tego okraszone humorem. Z tyłu znajduje się spis treści, dzięki któremu odnajdziemy
poszukiwany przez nas przepis, a tych nie brakuje. Osobiście nie porywałam się
na tak wykwintne dania, jak auszpik na soku spod małży czy homar `a l'americaine,
ale zrobiłam całkiem smaczną saladę mimosę i zapiekane plasterki ziemniaków.
Bardzo pomocne w przyrządzaniu dań są podziały przepisu na kilka części i
często padające określenia czasu robienia danej potrawy.
Myślę, że każdemu miłośnikowi gotowania ta książka kucharska bardzo się
spodoba i ułatwi wykonywanie codziennych potraw. Dla osób lubiący kuchnię
francuską jest to obowiązkowe wyposażenie domowej biblioteczki, ale jestem
pewna, że po przeczytaniu kilku przepisów, każdy polubi tę kuchnię i zacznie piec
oraz gotować według zasad Julii Child. Tak więc fartuchy w dłoń i do dzieła :)
Cavallo, 14 lat
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz