Tytuł zabrzmiał smakowicie, więc zdecydowałam się sięgnąć po
książkę Aleksandry Seghi, poświęconą przede wszystkim smakom Toskanii.
Podczas czytania dowiesz się między innymi: jak przygotować
pyszny szałwiowy torcik, sałatkę z karpi, czy też gnocchi z pomidorami. Z
niektórymi, opisanymi w książce daniami, mamy do czynienia po raz pierwszy, inne
to znane nam już przepisy, do których autorka dodaje nieznane nam wcześniej
przyprawy i składniki, co czyni je dużo bardziej aromatycznymi i apetycznymi.
Odchodząc od kulinarnej strony lektury, razem z autorką
„odwiedzimy” najciekawsze toskańskie festyny i warte zobaczenia miejsca, takie
jak: Międzynarodowe Święto Żywności, podczas którego wiele państw, w tym Polska,
prezentuje swoje tradycyjne wyroby kulinarne i Targi Średniowieczne, dzięki
którym poznamy historyczną stronę regionu.
Moim zdaniem książka Aleksandry Seghi może być
rewelacyjną lekturą zarówno latem, jak i zimą, kiedy najbardziej potrzebujemy
przywołania jakiegoś ciepłego krajobrazu. Dodatkowo przepisy o różnym stopniu
trudności z pewnością są w stanie zamienić każde szare popołudnie w kulinarną
przygodę. Wystarczą tylko podstawowe składniki i dobra zabawa
gwarantowana!
Polecam wszystkim miłośnikom Toskanii, gotowania i
podróży!
Ania, 15 lat
Za smakowitą :) lekturę dziękuję Wydawnictwu Świat Książki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz