„Kuchenne rewolucje” to program telewizji TVN, w którym
Magda Gessler, znana restauratorka odwiedza upadające restauracje i w ciągu
czterech dni ma znaleźć receptę, by postawić je na nogi. To informacja dla
tych, którzy nie oglądają zbyt wiele telewizji i być może tytuł ten niewiele im
mówi. Wydawnictwo Znak opublikowało w formie książki kucharskiej 60 przepisów
kulinarnych autorstwa Magdy Gessler, pochodzących z wybranych odcinków
programu.
Jak każda szanująca się książka kucharska zawiera przepisy
na przystawki, sałatki, zupy, dania mięsne, rybne, jarskie i desery. Tych
ostatnich, jak dla mnie, jest zdecydowanie zbyt mało. Opis wykonania potraw
jest dość czytelny, a uwagę zwraca fakt używania sporej ilości ziół – suszonych
i świeżych, zamiast tak powszechnie lansowanych gotowych mieszanek z
glutaminianem sodu, znanych pod wieloma nazwami handlowymi, które mają
magicznie „wydobyć smak” z potrawy.
Magda Gessler podaje przepisy zarówno na
swojskie placki ziemniaczane i galaretę (używającej staropolskiej nazwy
„studzienina”), jak i na śródziemnomorską ratatouille czy amerykańską sałatkę z
kurczakiem. Wszystkie przepisy są ilustrowane barwnymi i apetycznymi
fotografiami, w myśl zasady, że najpierw je się oczami. Na koniec restauratorka
dzieli się z czytelnikami kilkoma praktycznymi poradami dotyczącymi zakupów
produktów czy też podstaw gotowania.
Tym, którzy kupią „Kuchenne rewolucje” życzę miłej lektury i
gotowania, a przede wszystkim - smacznego!
Madame Noire, 13 lat
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.
Obejrzałam dość dużo odcinków tego programu na tvn :)
OdpowiedzUsuń