tytuł


Recenzje młodzieżowe - bo młodzież też lubi czytać!

środa, 14 maja 2014

"Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" - Magda Gessler - recenzja

Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler
„Kuchenne rewolucje” to program telewizji TVN, w którym Magda Gessler, znana restauratorka odwiedza upadające restauracje i w ciągu czterech dni ma znaleźć receptę, by postawić je na nogi. To informacja dla tych, którzy nie oglądają zbyt wiele telewizji i być może tytuł ten niewiele im mówi. Wydawnictwo Znak opublikowało w formie książki kucharskiej 60 przepisów kulinarnych autorstwa Magdy Gessler, pochodzących z wybranych odcinków programu.

Jak każda szanująca się książka kucharska zawiera przepisy na przystawki, sałatki, zupy, dania mięsne, rybne, jarskie i desery. Tych ostatnich, jak dla mnie, jest zdecydowanie zbyt mało. Opis wykonania potraw jest dość czytelny, a uwagę zwraca fakt używania sporej ilości ziół – suszonych i świeżych, zamiast tak powszechnie lansowanych gotowych mieszanek z glutaminianem sodu, znanych pod wieloma nazwami handlowymi, które mają magicznie „wydobyć smak” z potrawy. 

Magda Gessler podaje przepisy zarówno na swojskie placki ziemniaczane i galaretę (używającej staropolskiej nazwy „studzienina”), jak i na śródziemnomorską ratatouille czy amerykańską sałatkę z kurczakiem. Wszystkie przepisy są ilustrowane barwnymi i apetycznymi fotografiami, w myśl zasady, że najpierw je się oczami. Na koniec restauratorka dzieli się z czytelnikami kilkoma praktycznymi poradami dotyczącymi zakupów produktów czy też podstaw gotowania.

Tym, którzy kupią „Kuchenne rewolucje” życzę miłej lektury i gotowania, a przede wszystkim  -  smacznego!


Madame Noire, 13 lat


Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.

1 komentarz: