Na początek należy wspomnieć, że jedna z autorek tej
książki, Kasia Bosacka, jest prowadzącą programu „Wiem, co jem” emitowanego w
stacji TVN Style. Książka powstała w oparciu o tę serię.
Autorki proponują 70 przepisów, w których postawiono na naturalne składniki i brak chemii.
Co do formy, w jakiej przepisy są przedstawione – przy
każdym z nich znajduje się „ciekawostka” o potrawie lub jej składniku,
zachęcające zdjęcie, lista składników oraz sam, nieskomplikowany i przejrzysty
przepis. W książce znajduje się także spis treści, gdzie przepisy zostały
posegregowane zgodnie z kolejnością alfabetyczną oraz na poszczególne działy, z
przepisami trudniejszymi i tymi łatwiejszymi. Znacznie ułatwia nam to
wyszukanie czegoś dla siebie.
Ja wybrałam i ugotowałam:
- „Grzybki” – szybkie placki ziemniaczane;
- wodę smakową;
- krówki;
- zdrowe batony;
- zupę-krem z zielonego groszku.
Efekty mojej pracy – smaczne, przyjemnie wyglądające dania,
których przygotowanie wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu (chyba, że wzięlibyśmy
się za coś trudniejszego, jak np. ciasto), a co najważniejsze: łatwe w
przyrządzeniu. Potrzebne składniki wchodzące w skład większości potraw ma się
już w domu, więc nie musimy się obawiać, że do „produkcji” wybranej z nich
trzeba użyć jakiegoś bardzo drogiego i egzotycznego.
Nie rozpisując się, gorąco polecam tę książkę wszystkim,
którzy w wolnym czasie lubią gotować lub chcieliby zacząć swoją kulinarną od
czegoś „miłego”.
Almette, 14 lat
Książkę do recenzji otrzymaliśmy od Grupy Wydawniczej Publicat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz