Gotowanie od zawsze było domeną kobiet. Mimo tego, że
dożyliśmy czasów Gordona Ramsaya i Jamiego Olivera, to wciąż dość powszechnym
zjawiskiem jest facet nie umiejący zrobić nawet jajecznicy, czy ugotować
ziemniaków.
Jednak książki kucharskie pojawiają się jak grzyby po deszczu. Co
zatem odróżnia to wydanie od multum znajdujących się już na rynku? Po pierwsze
autor. Szymon Kubicki - autor strony facetikuchnia.pl. Zwraca uwagę już samym swoim
wyglądem. Bo długich ciemnych włosów i gęstej brody na prawdę trudno nie
rozpoznać w tłumie. Po drugie, wszystkie przepisy zamieszczone w książce są
bezglutenowe. Od śniadań, przez obiady, przekąski a na deserach kończąc. I
mimo, że książka z założenia nie jest wegetariańska ani wegańska, to znajduje
się tu sporo naprawdę dobrych propozycji na dania bez produktów odzwierzęcych.
Dania są opatrzone dokładnym opisem przygotowania i przepięknymi zdjęciami.
Oprócz tego ciekawy jest podział na rozdziały. Nie tak jak zazwyczaj na np.
dania główne, przystawki, desery itd. Tutaj zaś nastąpi podział na produkty np.
marchewki i buraki, jajka , kasze itd. Mam co do tego mieszane uczucia, bo z
jednej strony łatwiej można znaleźć zagospodarowanie dla znajdujących się w
lodówce produktów, ale z drugiej, jeżeli chcę upiec ciasto na spotkanie ze
znajomymi, to muszę poszukać we wszystkich kategoriach. Jednak nie twierdzę, że
taki podział na rozdziały był złym pomysłem i ogólnie książkę oceniam bardzo
pozytywnie.
Polecam!
Sheri, 15 lat
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz