Programu MasterChef nie trzeba nikomu przedstawiać. W
telewizji mogliśmy podziwiać jego kilka edycji. Niedawno pojawił się jego
dziecięcy odpowiednik MasterChef Junior. Zwyciężczynią pierwszej edycji została
11-latka z okolic Buska-Zdroju, Natalia Paździor.
Książka nawiązuje do programu w oczywisty sposób choćby poprzez fotografie czy przepisy pozostałych finalistów. Natalia Paździor podzieliła się z
czytelnikami i widzami swoją pasją i umiejętnościami w formie przepisów, w pozycji o tym samym co program tytule - MasterChef Junior.
Książka podzielona jest na 5 działów: Poradnik - znajdziemy
tutaj wskazówki, jak wykonać ciasto makaronowe, naleśnikowe, na pierogi, ciasto
kruche i biszkoptowe. Drugi rozdział traktuje o Małym co nieco, czyli
przekąskach. Dowiemy się z niego, jak przygotować, np. buraka czy pieczone
jabłko przekładane mascarpone, racuszki z jabłkami czy wiosenną sałatkę. Trzeci
rozdział zatytułowany Konkretnie i zdrowo opowiada o tym, jak wykonać tatara z
pstrąga i papryki, łososia, knedle czy pierś z indyka z sosem maślano-winnym.
Kolejny dział przybliży nam przepisy Na słodko, czyli podpowie jak zabrać się
do miniserniczków z truskawkami i
migdałową kruszonką, pencakes z syropem klonowym, tarty z kremem z białej
czekolady z malinami i miętą i szarlotki czy chałwy. W ostatnim rozdziale
możemy się zmierzyć z przepisami pozostałych 13 finalistów. I tak znajdziemy tu m.in. przepisy na takie smakołyki jak pieczone skrzydełka drobiowe, bombę sernikową,
brownie z sosem chili, krem straciatella z musem malinowym czy kotleciki z
łososia.
Pozycja oprócz tego, że jest książką kucharską stanowi także
pewnego rodzaju kompendium kulinarne dla młodych kucharzy. Znajdziemy tu
informacje o rodzajach makaronów, kasz, ryżu i orzechów, a nawet cukru. Poznamy
różnorodne zioła i przyprawy. Zebrano tu też wszelkie rodzaje sztućców i
podzielono je zgodnie z przeznaczeniem oraz przedstawiono prawidłowy układ
sztućców na stole.
Nie można pominąć szaty graficznej książki, bo według mnie
jest idealna. Na pierwszy rzut oka wysuwają się soczyste, mięsiste kolory,
czyli w sam raz nadające się do książki dotyczącej kulinariów. Właściwie każda
strona jest kolorem. Potrawy na zdjęciach są wprost namacalne. I fotografie samej Natalii przygotowującej
dania pokazują, że gotowanie naprawdę sprawia jej frajdę.
Książka na pewno sprawi radość dzieciakom, które już ze
sztuką kulinarną są w jakiś sposób obeznane, a na pewno tym, którzy swoją
przygodę z kuchnią zamierzają dopiero zacząć. Jakaż będzie satysfakcja z
podania potrawy, którą przygotowywała także Natalia Paździor - zwyciężczyni
MasterChef Junior.
A więc chochla w dłoń i do dzieła!
P.S. Czy Wy też zgłodnieliście?
Bruksenka
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Burda Książki.
Nawet nie wiedziałam, że jest taka książka. Nie sięgnę po nią, bo gotowanie to nie moja działka.
OdpowiedzUsuńMoże dzięki tej książce polubisz gotowanie:)
OdpowiedzUsuń